Elárverezték a szürrealista mester teljes hagyatékát

euractiv.hu
2003.04.17. 15:26
13,2 millió eurót vihettek haza Andre Breton francia szürrealista művész rokonai Párizsban, egy élénk társadalmi vitát kiváltó árverés eredményeként: a szürrealizmus atyjának hagyatékából festményeket, fényképeket, könyveket és más tárgyakat adtak el.

A pályatárs, Joan Miro Csapda című festménye amelyet a szakértők 3-5 millió euróra étékeltek csupán 2,5 millió euróért kelt el, de más tárgyakért becsült értékük harmincszorosát is kifizették. Clovis Trouille szexi, dohányzó apácát ábrázoló portréja 240 ezer euróét kelt el, ami az előre várható érték háromszorosa.

Breton 30 millió euró értékűre becsült gyűjteményében megtalálhatók voltak saját rajzai mellett - Salvador Dali, Rene Magritte, Miro és Yves Tanguy festményei, Sigmund Freud és Guillaume Apollinaire szignózta képek, könyvek, primitív műtárgyak. Háztartási tárgyak, csontvázak és érmék eklektikus keveréke is kalapács alá került.

Az állam is licitált Értelmiségiek egy csoportja tiltakozott az árverés ellen, feldühítette őket Breton örököseinek az a döntése, hogy eladják a gyűjteményt. A család viszont rákényszerült e lépésre, mert eredménytelenül kérte a francia államot, hogy vegye át a művésznek a párizsi Pigalle negyedben álló házát. Maga a francia állam is vásárolt az aukción, 17 tárgy esetében élt azzal az előjogával, hogy a legmagasabb árat kínáló helyett múzeumai számára megszerezhesse a kinézett tárgyat.

Breton 1896-ban született Normandiában, verseket írt, majd az első világháború után a pszichoanalízist tanulmányozta. 1924-ben megírt szürrealista kiáltványa miatt nevezik a szürrealizmus atyjának.