Kevesebb újságot olvasunk

Kreatív
2003.04.18. 14:03
Míg 2001-ben egy magyar felnőtt átlagosan 3,7 lapszámot olvasott hetente, addig 2002-re ez a szám 3,4-re csökkent - írja a Kreatív Online alapján a GfK Piackutató Intézet és a Szonda Ipsos felmérése alapján.

A GfK és a Szonda Ipsos közös kutatásán alapuló Nemzeti Médiaanalízis szerint az újságolvasás tekintetében figyelemre méltó különbségek tapasztalhatók aszerint, hogy a megkérdezett milyen iskolai végzettséggel rendelkezik és milyen típusú településen él. A 2002 második félévében felvett adatok szerint a diplomások közel hat lapot olvasnak rendszeresen, míg az általános iskolai vagy annál alacsonyabb végzettséggel rendelkezők csupán 1,6-ot. Településtípus szerinti megoszlásban a budapestiek mutatója a legjobb, a fővárosban élők ugyanis átlagosan 5 újságot olvasnak rendszeresen, a falvakban élőkre viszont már csak 2,9 lap jut.

Nemek tekintetében nem jelentős a különbség: a nők átlagosan 3,5, a férfiak 3,3 újságot olvasnak. A legtöbb lapot - átlagosan 6-ot - a lakosság legmagasabb jövedelemi kategóriába tartozók olvassa. Az általuk kedvelt lapok között éppúgy megtalálhatók a napilapok, a gazdasági és lakberendezési magazinok, mint a divatos férfi és női életmódmagazinok. Ezzel szemben a legalacsonyabb jövedelemmel rendelkezőknél ez a mutató nem éri el az 1 lapos átlagot.

Az adatokat a 15 éves és idősebb felnőtt lakosságot reprezentáló 15 ezer fős mintán, személyes megkérdezéssel vették fel. A felmérés során összesen több mint 160 nyomtatott sajtótermék olvasottságát vizsgálják.