A Fidesz nem tartja jó ötletnek az ingyenes múzeumokat

MTI
2003.04.23. 14:59
A Fidesz szerint rossz úton jár a kormány, amikor ingyenessé kívánja tenni a múzeumi belépőket.

Halász János, a párt kulturális kabinetjének vezetője, az Országgyűlés kulturális bizottságának alelnöke szerdai, Egerben tartott sajtótájékoztatóján felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarország uniós csatlakozása várhatóan együtt jár majd az idegenforgalom bővülésével.

A politikus attól tart, hogy az amúgy is anyagi gondokkal küszködő múzeumok a tervezett intézkedés életbe lépése esetén nem részesülhetnek a növekvő turisztikai bevételekből.

Halász János ennek kapcsán felidézte, hogy az előző kormány egy három évvel ezelőtt kiadott rendelet keretében már jelentős kedvezményeket biztosított a diákoknak, a nyugdíjasoknak, a mozgássérülteknek és a családoknak, de a külföldieknek fizetniük kell.

Úgy vélte: ennek köszönhetően ma már senkit nem ráznak meg a múzeumi jegyárak, miközben az intézmények is hozzájutnak a gyűjtemények fenntartásához szükséges bevételekhez.

Közlése szerint az a 2 milliárd forint, amelyet a kormányzat az intézkedés életbe lépése esetén, kompenzációként ajánlott fel a múzeumoknak, akkor jelentene előrelépést a múzeumügy számára, ha az intézmények megtarthatnák a jegyárbevételeiket is.

Bizonyára vannak olyan erők, akik a szocializmust akarják építeni, de itt polgári demokrácia van, amelynek vannak bizonyos közgazdasági működési szabályszerűségei; ha elmegyünk egy színházba, vagy könyvesboltba, akkor fizetünk a könyvért és a jegyért - fogalmazott Halász János.

Medgyessy Péter miniszterelnök február 11-én a parlamentben tartott országértékelő beszédében, az Európa-terv részeként jelentette be, hogy 2004. május 1-jétől minden állami múzeum ingyenesen lesz látogatható.