150 éves a Budapesti Filharmónia Társaság

MTI
2003.04.24. 15:15
Alapításának 150. évfordulóját ünnepli az idén a Budapesti Filharmónia Társaság; ez alkalomból ünnepi hangversenyt, ősbemutatót, jubileumi közgyűlést tart a zenekar.

Az ünnepi évben a társasághoz legközelebb álló karmesterekkel és szólistákkal tervezi a zenekar három bérlete előadásait.

A Budapesti Filharmónia Társaság zenészei a következő évadban - az operaházi előadásokon való közreműködés mellett - 14 alkalommal lépnek koncerten a közönség elé.

A következő szezon műsorát túlnyomórészt a társaság közgyűlése által újabb három évre megválasztott vezető karmester, Rico Saccani állította össze, s ő dirigálja az előadások felét. Az 1997 óta a zenekar élén álló karnagy mellett Lukács Ervin, Kovács János, Héja Domonkos és Jurij Szimonov vezényli majd az együttest.

A zenekar az ünnepi évad nyitányaként szeptember 15-én Erkel Ferenc Ünnepi nyitányát adja elő, míg október 6-i koncertjük programján az együttes egykori, azóta nemzetközileg is számon tartott ősbemutatóiból összeállított műsor szerepel. Az ünnepi év fő zenei eseménye a november 20-i, bérleten kívüli hangverseny lesz; a koncerten a 150 évvel ezelőtt, Erkel Ferenc által dirigált előadást ismétlik meg. A zenekar négy karnagya egyszerre vezényli majd az együttest, amely Meyerbeer, Mozart, Mendelssohn és Beethoven egy-egy művét játssza.

Az ünnepi évet Beethoven IX. szimfóniájának előadásával zárják; a zeneművet 1875-ben Erkel Ferenc vezényletével a Budapesti Filharmónia Társaság adta elő először Magyarországon.

A koncertek mellett más eseményekkel is megemlékeznek az 1853-as alapításra; szeptember 17-én tartják a társaság ünnepi közgyűlését, a Magyar Nemzeti Bank ezüst emlékérmet bocsát ki, s a zenekar által előadott műveket tartalmazó válogatás CD-n jelenik meg.