Már csak harminckét iraki műkincs hiányzik

MTI
2003.06.15. 15:21
Már csak kevesebb mint három tucat értékesebb darab hiányzik a Bagdadi Nemzeti Múzeum kincsei közül - írta a The Sunday Times.

A vezető brit vasárnapi lap felidézi: a világ közvéleményét korábban úgy tájékoztatták, hogy a háború utáni fosztogatásokban a múzeum egyedülálló antik gyűjteményéből 170 ezer darab tűnt el. Most már azonban 3 ezer elvitt tárgyról van szó, és ezek közül is már csak 32 hiányzik - áll a cikkben.

A The Sunday Times is felidézi - ahogy azt már a hétközi társlap, a The Times is megírta -, hogy megkerült a múzeum legértékesebb kincse, egy 5200 éves agyagváza.

A szövetségesek által működtetett átmeneti adminisztráció szóvivője a The Sunday Timesnak azt mondta: a múzeum esete klasszikus példája annak, hogy "ha az amerikaiakról bárki bármi rosszat mond, azt a világ el is hiszi".

Az amerikaiakat ért legsúlyosabb bírálatok egyike az volt, hogy miközben az iraki olajipari minisztériumot jelentős erőkkel őrizték, hagyták, hogy a bagdadi múzeumot teljesen kirabolják.

A világsajtót azonban már két hete bejárta a hír, hogy az eltűnt darabok legértékesebbjeit banki páncéltermekben megtalálták.