Olasz kulturális programsorozat Budapesten

MTI
2003.06.24. 14:41
Kulturális programsorozatot indít július 1-től a budapesti Olasz Kultúrintézet. Fél éven át koncertek, kiállítások, szakmai tanácskozások várják az érdeklődőket.

Az évadot olasz zeneszerzők műveiből összeállított ünnepi koncert nyitja: a Bródy Sándor utcai olasz intézetben a Matáv Szimfonikus Zenekar előadásában hangzik el Rossini Semiramis nyitánya, Paganini D-dúr hegedűversenye és Respighi Madarak című műve. A szimfonikus zenekart Ligeti András vezényli.

A féléves programsorozatban szerepel egyebek között A század utasa című, Fejtő Ferenccel készült interjúkötet magyar kiadásának bemutatása, az Országos Széchényi Könyvtárban pedig az elmúlt tíz évben megjelent, olaszról magyarra és magyarról olaszra lefordított könyveket állítják ki. Szépművészeti Múzeumban XVIII. századi olasz festményekből nyílik kiállítás A settecento Budapesten címmel. Tárlaton ismerkedhetnek meg a látogatók az olasz lakáskultúra stílusaival és szokásaival is, míg az olasz filmművészet remekműveiből 12 alkotást vetítenek az évad során.

A programsorozatot a Genovai Ifjúsági Filharmonikus Zenekar hangversenye zárja 2004. január 1-én.