Nem hosszabbították meg Fischer Iván lyoni szerződését

MTI
2003.07.02. 15:23
A Lyoni Operaház vezetősége nem hosszabbítja meg Fischer Iván zeneigazgatói szerződését, amely augusztus 31-én jár le.

Fischer Iván, aki három évig állt a Lyoni Operaház zenekara élén, ennek kapcsán az MTI-nek elmondta, hogy a döntés több hónapon át tartó egyeztetés után született meg.

Fischer Iván
Szólt arról is, hogy a jövőre vonatkozó elképzeléseit nem tudta összehangolni a Lyoni Operaház év elején kinevezett új főigazgatójával.

A június 27-én meghozott döntés - amely "nem vonja kétségbe Fischer Iván elismerten kiemelkedő zenei képességeit - a Lyoni Opera fenntartó és felügyeleti szerveivel egyetértésben született" - olvasható a Lyoni Operaház vezetőségének közleményében.

"A tény, hogy "Fischer Iván egy másik nemzetközi zenei együttes állandó karmestere is egyúttal, jelenléti és elkötelezettségi problémákat okoz, és nem teszi lehetővé, hogy a karmester teljesértékűen betöltse funkcióját Lyonban az Opera zenekarának élén" - tudatják az elhatározást indokolva.

"Az a különleges kapcsolat, amelyet Fischer Iván a rendezéssel mint műfajjal tart fenn, akadályt képez a színházban nélkülözhetetlen csapatszellem és kohézió működésével szemben" - írják.

A Lyoni Operaház fenntartó és felügyeleti szerveivel való egyeztetést követően Serge Dorny főigazgató megindította az új zeneigazgató kinevezéséhez szükséges eljárást - tájékoztattak.

Fischer Iván hangsúlyozta: nem az intézmény egyoldalú döntése, hogy nem hosszabbítják meg a szerződését. A közös elhatározás azt követően született meg, hogy Serge Dorny főigazgatóval hónapokig tartó tárgyalások után sem sikerült egyeztetniük elképzeléseiket arról, milyen legyen az opera. Mivel nem tudtak megállapodni, ő maga sem tudta tovább vállalni a zeneigazgatóságot, így nem is volt szó arról, hogy új szerződést kössenek - mondta. "Két koncepció áll szemben egymással" - fogalmazott Fischer Iván.