Végvári Vigasságok Egerben

MTI
2003.07.16. 10:42
Az immár nyolcadik, Végvári Vigasságok elnevezésű történelmi fesztivált július 19-től 27-ig rendezik meg az egri várban. Az idén a Rákóczi-év ad aktualitást a rendezvényeknek, valamint az EU-csatlakozás jegyében a Visegrádi országok részvételével zajlanak a rendezvények.

A kilencnapos program során 100 produkciót láthat a közönség, a programokban összesen háromszázan lépnek fel. A július 19-én kezdődő hétvégén zajlik majd a katonai hagyományőrző csoportok találkozója és versenye. Július 21. és 23. között tartják a Rákóczi-napokat, amelynek részeként egy kuruc-labanc ütközetet is megtekinthetnek az érdeklődők.

Július 24-én kezdődik a Keleti Kultúrák Napja, amelynek keretében zajlik majd a III. Egri Hastáncfesztivál. Ezeken a napokon müezzin hívja imára a híveket a Minaret tornyából, továbbá viselet-bemutató színesíti a programot.

A fesztivál utolsó programjaként, július a 26-án veszi kezdetét a Visegrádi országok történelmi hétvégéje, amikor Csehország, Lengyelország, Szlovákia és Magyarország középkori hagyományőrző csoportjai mutatkoznak be.

A fesztivál minden napján kézműves vásár, tradicionális mesterségek bemutatója egészíti ki a látványosságokat. Emellett négy étterem kínálja a török és a magyar konyha hagyományos ételeit a vár területén.