Magyar képzőművészek egy francia jezsuita kápolnában

2003.07.18. 14:13
Különleges helyszínen, a chaumont-i jezsuita kápolnában nyílik július 19-én a franciaországi Nemzetközi Képzőművészeti Társaság idei tárlata. A kiállítók között magyar nevek - Csáki Róbert és Lajta Gábor festőművészé, valamint Taubert László szobrászé - is szerepelnek.

A kiállításnak helyet adó kápolna 1629 és 1632 között épült a jezsuita rend megbízásából.

E seregszemlén, - immár a francia közönségnek sem ismeretlen - magyar nevekre is bukkanhat az arra járó művészetkedvelő. Csáki Róbert vásznaival Párizsban először 2002 őszén, majd 2003 tavaszán a Függetlenek Szalonján találkozhatott a helyi közönség. Egyedi, szürrealisztikus világa már akkor elnyerte a szakma és a közönség tetszését.

Lajta Gábor festő rendszeres résztvevője és díjazottja a nagyszabású párizsi képzőművészeti eseményeknek, 2001-ben Taylor-díjat, míg 2002-ben - Csáki Róberttel együtt - bronzérmet kapott a párizsi Szalonon.

Taubert László szobrászművész ugyancsak szép franciaországi pályafutással dicsekedhet az elmúlt években : eddig két önálló kiállításon és négy csoportos kiállításon csodálhatták meg finom, klasszicizáló mégis modern bronztorzóit a látogatók.