Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elhunyt Pintér György hangmérnök

MTI
2003.09.04. 14:08
Életének 74. évében tragikus körülmények között elhunyt Pintér György Balázs Béla-díjas, kiváló művész, hangmérnök.

Pintér György 1929. január 11-én született. 1951-ben végzett a Budapesti Műszaki Egyetem Villamosmérnöki Karán, és még abban az évben belépett a Hunnia Filmgyárba. Először kamerás, majd hangmérnök volt.

Rónai Gyula hangmérnök mellett az első nagyjátékfilm, amelyben dolgozott, Gertler Viktor Állami Áruháza volt. Ezután még 120 játékfilm gyártásában - például Fábri Zoltán, Jancsó Miklós, Szabó István, Kardos Ferenc, Gaál István és Kósa Ferenc filmjeiben - működött közre.

Hangmérnöki munkát végzett többi között a Fel a fejjel, a Gázolás, a Körhinta, a Hannibál tanár úr, a Pál utcai fiúk, a Tízezer nap, az Ötödik pecsét és a Szerelmesfilm elkészítésekor.

Pintér György tanított a Duna akadémián és érdemi munkát végzett a filmszakma egyik legnagyobb beruházásában, a Ranódy stúdió kialakításában. Részt vett a teljes utószinkronnal készített filmek technikai és művészi technológiájának kidolgozásában, képezte a Mafilm hangmérnökeit.

1969-ben Balázs Béla-díjat, 1989-ben kiváló művész elismerést kapott. 2000-től haláláig a Dunaversitas Egyesület mesterkurzusának tanára volt.