Újabb részeket újítottak fel a Bory-várban

MTI
2003.09.09. 11:08
Újabb részleteket restauráltak, újítottak fel a székesfehérvári Bory-várban. A helyreállítási munkálatokat Ágoston Béla, a várépítő Bory Jenő (1879-1959) unokája szervezi és koordinálja.

Ágoston elmondta: az idén a százoszlopos udvar két, kettős kupolájának egyikét állították helyre, s restaurálták az udvar két oldalán a mellvédet díszítő szoborcsoport felét.

A magyar történelem legnagyobb vezéralakjait ábrázoló, életnagyságú húsz szoborból az idén - a terület önkormányzati képviselőjének támogatásával - tízet restauráltak.

Jövőre a másik tíz kerül sorra, amennyiben sikerül a felújításukhoz szükséges összeget előteremteni. A vár helyreállítására néhány éve létrehozott Bory-vár Alapítvány forrásainak felhasználásával a székesfehérvári önkormányzat, valamint számos cég és magánszemély támogatásával eddig sikerült a vár kétharmadán elvégezni a külső helyreállítási munkálatokat. A következő években befejezik a vár külső tatarozását, s megkezdik a belső termek, szobák felújítását.

A Bory-vár magánmúzeumként működik, udvarán nyaranta táncbemutatókat, különféle programokat rendeznek, belső termeiben pedig a szobrász-művésztanár gazdag képzőművészeti gyűjteménye, illetve munkái láthatók.

A várat a hitvesi szerelem emlékművének is nevezik, mivel Bory Jenő, felesége iránti szerelem jelképeként, 1912- től haláláig építette, bővítette a várat.

Az épületegyüttes helyreállítását megkönnyíti, hogy a Közép-dunántúli Regionális Fejlesztési Kht. pályázati támogatásával a székesfehérvári Várfal Építész Iroda Kft. tavaly elkészítette a vár műemléki igényességű, részletes felmérési tervdokumentációját, amely a további munkálatok alapjául szolgál.