Európai Bordalfesztivál Pécsett

MTI
2003.09.18. 09:59
A IX. Európai Bordalfesztivált szeptember 26-tól 28-ig rendezik meg Pécsett.

"A háromnapos rendezvény célja a borok, a hozzájuk tartozó zenei kultúra népszerűsítése, valamint az idegenforgalom fellendítése" - mondta el Lakner Tamás, a programsorozat művészeti vezetője.

A fesztiválra kilenc együttest várnak, a magyarországi résztvevőkön kívül Finnországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Oroszországból és Szlovéniából érkeznek kórusok.

A program szerint szeptember 26-án pincekoncerteket tartanak neves villányi és villánykövesdi borosgazdáknál, másnap gálahangversenyt adnak a Pécsi Nemzeti Színházban, az azt követő napon pedig Villány, Nagytótfalu templomaiban, valamint a siklósi várban és a palkonyai faluházban lépnek fel. Az együttesek előadásaiban nemzetük bordalai mellett Muszorgszkij, Kodály Zoltán, Erkel Ferenc, Bock-Harrnik és Bárdos Lajos témába illő művei is szerepelnek.

A programokat további meghívott vendégek, Berecz András előadóművész, Sólyom Nagy Sándor Kossuth-díjas operaénekes és a Pécsi Ércbányász Fúvószenekar produkciói színesítik.

Lakner Tamás elmondta: az eddigi nyolc pécsi európai bordalfesztiválon négy földrészről összesen ötven férfikar, huszonnyolc ország mintegy háromezer énekese vett részt, és ezek a találkozók hozzájárultak a hanyatlófélben lévő európai férfikari mozgalom fellendítéséhez.

A szervezők a bordalfesztiválok elmúlt öt évének legszebb dalaiból a közelmúltban CD-t jelentettek meg.