Judit
2 °C
7 °C

Könyv jelent meg a tiszai úszóházakról

MTI
2003.09.24. 09:59
A szegedi úszóházak és vízitelepek csaknem 150 éves történetét idézi fel korabeli fotókkal, térképpel, egyéb dokumentumokkal illusztrált könyvében Bátyai Gitta.

"A szegedi nép igen sok nevet adott a deszkából vízre épült hajótesteknek: deszka, csónakház, csónakkikötő, fürdőház, fürdő, egyleti ház, klubház, regatta ház" - írja a sajátos vízi alkalmatosságról az Úszóházak a Tiszán című kötetében a helyi Móra Ferenc Múzeum munkatársa.

Az első úszóház 1857-ben létesült, amelyet azután több követett. Az 1879-es nagy szegedi árvíz idején komoly károsodás érte őket, de "...még így is négy futott ki tavaszonként a téli tároló helyéről".

Bátyai Gitta 1992 tavaszára teszi a szegedi vízi élet megszűnését, szavai szerint lezárult egy korszak, bár néhány magán úszóház még később is ringatózott a folyón. Megemlíti könyvében, hogy egy nagyszabású beruházás, a Millenniumi úszóház - szórakoztató és szabadidőközpont - felépítése pénzhiány miatt a múlt év végén leállt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?