A Magyar Rádió programja a zene világnapján

MTI
2003.10.01. 16:53
A Magyar Rádió Bartók adója az idén is kiemelt figyelmet fordít a zenei világnapra. Az idén jubiláló Óbudai Társaskörből élő adásban közvetít, két koncertet pedig rögzít és későbbi időpontban sugároz - mondta Alföldy-Boruss István a zenei világnapon, szerdán rendezett fővárosi sajtótájékoztatón.

A másfél évtizedes fennállását ez évben ünneplő Óbudai Társaskör jubileumi rendezvényébe, a Tizenöt év tizenöt tételben című programsorozatba 18-tól 22 óráig kapcsolódik be a rádió - mondta el a Bartók rádió főszerkesztője.

22 órától a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekarának pozsonyi hangversenyét sugározzák élőben, a Vásáry Tamás vezette szimfonikus zenekar csütörtökön Brnóban lép fel.

A világnapon két különleges koncertet is rögzítenek. A Danubia Ifjúsági Szimfonikus Zenekar a Zeneakadémián Vörösmarty Mihály Csongor és Tünde című mesejátékára írt Weiner Leó-zeneművet szólaltatja meg. A koncert érdekessége, hogy felvételről hallhatóak lesznek a Csongor és Tünde prózai részletei is Gábor Miklós, Gobbi Hilda, Rutkai Éva és Lukács Margit tolmácsolásában.

Alföldy-Boruss István megjegyezte: a rádió rögzíti a Weiner-Szász Kamaraszimfonikus Zenekar induló koncertsorozatát is. Az együttes az Uránia Nemzeti Filmszínházban 2009-ig tartó koncertsorozatot tervez, amelynek során megszólaltatja Haydn valamennyi nevesített, azaz alcímmel ellátott szimfóniáját. Haydn száz ilyen szimfóniát írt.

A főszerkesztő szólt arról is, hogy a rádió énekkara ismét erdélyi turnéra indul. A kórus tavaly sikeres körutat tett Erdélyben, előtte azonban évtizedekig nem volt lehetőségük a romániai koncertezésre.

Az énekkar október 16-án, 17-én, 19-én lép fel Csíksomlyón és Székelyudvarhelyen; a csíksomlyói templomban tartandó hangversenyt a rádió egyenes adásban közvetíti.

A rádió 16. alkalommal hirdeti meg Országos Zenei Versenyét, s ezúttal is a zongoristák mérhetik össze tudásukat. Az 1966-ban útjára indított versenyt az idén október 10-től 20-ig rendezik meg.

Perédi Márta főszerkesztő-helyettes utalta arra, hogy a zenei versenyek történetében hatodik alkalommal tartanak zongoraversenyt. A vetélkedést a kezdetekben évente, majd két és háromévente szervezték meg, s a verseny történetében volt egy tízévi szünet is. A rádió vezetését 1998-ban sikerült meggyőzni ismét arról, hogy érdemes ilyen versenyeket rendezni.

A Bartók rádió a verseny válogatóiról, középdöntőiről és döntőjéről is ad közvetítést.