Kertész Imre sikere Lengyelországban

MTI
2003.10.02. 14:54
Meleg hangú méltatást közölt A lét elviselhetetlen terhe címmel Kertész Imre Nobel-díjas magyar író Felszámolás című legújabb regényéről csütörtöki számában a Gazeta Wyborcza című lengyel napilap.

Kertész legújabb regénye csütörtökön jelent meg Lengyelországban Elzbieta Sobolewska fordításában, a jó néhány magyar könyvet jegyző W.A.B. kiadó gondozásában.

A recenzens, Krzysztof Varga megjegyezte: a Lengyelországban már kiadott, és nagy sikert aratott Sorstalanság és Kaddis után a kiadó a trilógia harmadik darabjával, a Kudarccal akart piacra lépni, de végül szándékát megmásítva a legfrissebb Kertész-regénnyel rukkolt elő. Ez arra utal, hogy Kertésznek Lengyelországban már megvan a maga olvasótábora, hiszen a lengyel kiadók általában csak az olyan kiemelkedő külföldi alkotók esetében tartanak lépést a világpremierrel, akiknek lengyel földön is látványos a sikerük.

A csaknem féloldalas, fotóval illusztrált kritika szerint a Felszámolás olyan értelmiségi krimi, amelyben a legnagyobb gonosztettnek a saját lelkiismeret ellen elkövetett bűn minősül. Kertész örök alaptémája - Auschwitz szellemi átka - mellett a Felszámolás képet fest a budapesti értelmiségről is a rendszerváltozás után. A regény hősei valamennyien kiégett, a kommunista rendszerrel kötött kompromisszumokba belefásult, belső, éltető energiától megfosztott, fáradt, frusztrált emberek. Ahogyan Obláth doktor, az egyik szereplő mondja róluk: "Mindannyian elfecsérlik az életüket. Ez egy itteni sajátosság, valamiféle genius loci. Aki pedig nem fecsérli el az életét, az egyszerűen tehetségtelen".

A Felszámolás nem annyira az új idők veszteseiről szól, mint inkább olyan emberekről, akik programszerűen nem vesznek részt a versenyben. A regénynek ez az uralkodó motívuma, amely a háttérbe szorítja Auschwitzot - írta a Gazeta Wyborcza kritikusa.