Bertolt Brecht eddig ismeretlen művei kerültek elő

MTI
2003.10.03. 15:40
Bernben csütörtökön Werner Wüthrich író és Brecht-kutató és Erdmut Wizisla, a berlini Bertolt Brecht levéltár igazgatója közösen mutatták be több éves kutatásaik eredményeit, valamint a "Bertolt Brecht és Svájc" című monográfiát.

A kutatást nagyban segítette egy Svájcban előkerült bőrönd tartalma: Bertolt Brecht (1898-1956) eddig ismeretlen művei, fogalmazványok, fotók, levelek és dokumentumok voltak, továbbá egy Bertolt Brechtről készült dokumentumfilm.

A bőröndöt Wüthrich találta meg az 1998 óta folyamatban lévő kutatási program keretében. Megállapítása szerint e dokumentumok segítségével kitölthető a Brecht-kutatásban mindmáig fennálló hézag - jelentette az APA.

Bertolt Brecht német költő, író és esztéta a XX. századi dráma egyik megújítója volt. 1933-ban emigrált Németországból és a második világháború után az NDK-ban élt. Ott 1949-ben Weigellel együtt megalapította a Berliner Ensemble-t. Legismertebb művei: Koldusopera, Háromgarasos regény, Kurázsi mama, A szecsuáni jólélek, Állítsátok meg Arturo Uit! és A kaukázusi krétakör.