Susan Sontag Békedíjat kapott a Bush-bírálataiért

MTI
2003.10.13. 11:06
A washingtoni politika bírálója, Susan Sontag amerikai író vette át a Német Könyvkereskedelem Békedíját vasárnap a frankfurti könyvvásár zárónapján. George Bush amerikai elnököt "borzalmas texasi embernek" nevezte, Arnold Schwarzenegger kaliforniai kormányzóvá történt megválasztását "rossz viccnek" és a politika végéhez vezető újabb lépésnek minősítette Sontag a díjátadás előtti napon a dpa német hírügynökség jelentése szerint.

A Pál-székesegyházban tartott ünnepélyes díjátadáson Sontag Bush "imperialista politikáját" ostorozta. Beszédében mégis az Egyesült Államok és Európa közötti nagyobb megértésért érvelt.

Az irodalom feladata - mondta -, "hogy tegyen valamit az elkülönültség és különbözőség kliséi ellen". A 70 éves New York-i szerző hangsúlyozta, hogy elsősorban nem az amerikai kormány bírálójának tekinti magát, hanem elbeszélőnek.

A múlt kedden kezdődött 55. frankfurti könyvvásár csaknem 2500 rendezvényére több mint 110 országból 6400 kiállító, 171 ezer szakmai látogató és mintegy ezer szerző kapott meghívást. A vásár fővendége Oroszország volt, amelynek bemutatkozását a szakma és a közönség részéről egyaránt nagy érdeklődés kísérte. A kiállított orosz könyvek nemcsak német, de más külföldi kiadók figyelmét is felkeltették - összegezte vasárnap, a könyvvásár utolsó közönségnapján kedvező tapasztalatait Vlagyimir Grigorjev, az orosz sajtóügyi miniszter helyettese. "A német olvasók az orosz írók új nemzedékét ismerték meg" - mondta, hozzátéve, hogy az orosz kiadók és szerzők ugyancsak elégedetten térnek haza. Magyarország százhúsz négyzetméteres standdal volt jelen Frankfurtban, ahol háromszáz kötet nyújtja a magyar könyvtermés közel sem érdektelen keresztmetszetét.

A vásáron Guinness-rekord megdöntésére is vállalkoztak a világ leghosszabb képregényének megrajzolásával. A résztvevőknek péntektől vasárnap este 6 óráig egy floridai képregényrajzoló idén nyáron felállított, 191 méteres rekordját kellett túlszárnyalni, mintegy 500 kép elkészítésével.