Dave Brubeck-koncert Budapesten

MTI
2003.10.31. 11:16
Dave Brubeck november 3-án, hétfőn este a Budapest Kongresszusi Központban ad koncertet. A 83 évesen is folyamatosan koncertező világhírű zongorista, a modern dzsessz egyik kiemelkedő, népszerű alakja több alkalommal is fellépett Magyarországon, legutóbb hat évvel ezelőtt szerepelt ugyanezen a pódiumon.

A műfaj népszerű irányzatának meghatározó egyénisége a kaliforniai Concordban született 1920-ban. Első trióját 1949-ben alakította Cal Tjaderrel és Norman Batesszel. Brubeck 1972-től kezdett új csapattal dolgozni, amelyben három fia is szerepelt. 1976-ban a klasszikus kvartett rövid időre újra összeállt, de csak ritkán koncertezett. Az együttes 1959-es sikerét a Take Five-ot Paul Desmond komponálta. A zenészt kétszer is meghívták a Fehér Házba, 1988-ban Gorbacsovék tiszteletére fellépett Moszkvában.

Számos díjat és elismerést kapott, 1996-ban Grammy életműdíjjal tüntették ki. Brubeck elsősorban komponista, aki nemcsak műfajában alkotott, írt egy musicalt Louis Armstrongnak The Real Ambassadors címmel, ezenkívül balettzenét, misét, televíziós és filmzenét is szerzett. Közreműködött többek között Chet Baker, Gerry Mulligan, Miles Davis, Stan Getz, Duke Ellington, Pat Metheny, B. B. King lemezein.

Dave Brubeck koncertje előtt a magyar Jazzpression együttes ad elő néhányat a nemrégiben megjelent Silent Way című albumának dalaiból.