Réth Alfréd életmű-kiállítása éjszakai nyitvatartással

2003.11.12. 14:16
Réth Alfréd, az első magyar kubista festőművész budapesti életmű-kiállításain - a zárás előtt - november 13-án csütörtökön ingyenes belépéssel és hosszabbított nyitvatartással 22.00 óráig várja a látogatókat a Budapest Galéria (V. ker. Szabad sajtó út 5) és a Francia Intézet (I. ker. Fő u. 17).

Ugyancsak csütörtöktől kapható a Francia Intézetben a három nyelvű (magyar, francia és angol) Réth Alfréd tanulmánykötet, melyet Passuth Krisztina művészettörténész, Cserba Júlia és Kopeczky Csaba Franciaországban élő művészeti szakírók, valamint Makláry Kálmán, a Párizsban alkotott magyar művészek kutatója írtak.

A kiadványban - amely az első, Réth egész életművét feldolgozó könyv - mintegy 300 reprodukció szerepel.

A Réth Alfréd életművét feldolgozó könyv megjelentetése hiánypótló feladat: bár a festő a XX. századi művészettörténet fontos szereplője, ennek ellenére eddig semmilyen összefoglaló kiadvány nem jelent meg róla.

A majd 300 reprodukciót tartalmazó, 340 oldalas tanulmánykötet három nyelven: angolul, franciául és magyarul jelenik meg 2000 példányban a Makláry Artworks kiadásában.

A könyv tartalmaz egy összehasonlító táblázatot is, amely Réth Alfréd születésétől haláláig áttekinti és párhuzamba állítja a festő életét, és az annak 82 éve alatt Párizsban élő és dolgozó magyar művészekkel kapcsolatos eseményeket, valamint ugyanez elv alapján áttekinti a francia fővárosban zajló nemzetközi művészeti történéseket. A kiadványt Franciaországban, Svájcban, Belgiumban és Magyarországon, valamint interneten terjeszti a kiadó.

A tanulmánykötet írói: Passuth Krisztina, az ELTE Művészettörténeti Tanszékének volt vezetője, Cserba Júlia és Kopeczky Csaba művészeti szakírók, valamint Makláry Kálmán, a Párizsban alkotott magyar művészek kutatója