Ötszázmillió az Art-moziknak

MTI
2004.02.03. 22:36
Az idén is 500 millió forinttal támogatja a művészfilmeket vetítő art-mozihálózat fejlesztését a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma - jelentette be Hiller István, a tárca vezetője a 35. Magyar Filmszemle zárónapján tartott sajtótájékoztatón a megújított Vörösmarty moziban.

A miniszter tájékoztatása szerint az art-mozihálózat fejlesztését célzó tavalyi félmilliárd forintos pályázat iránt óriási érdeklődés mutatkozott, 17 vidéki filmszínház 379,3 millió, 12 fővárosi mozi pedig 120,7 millió forint támogatást kapott.

A pályázat nyomán felújították a székesfehérvári Klub mozit és a nyíregyházi Krúdy filmszínházat. Befejeződött a budapesti Cirko-gejzír mozi vetítőtermének felújítása, elkészült a Vörösmarty nagyterme, valamint az egri Művészetek Háza moziterme. A filmszínházak többségének felújítása várhatóan június 30-ig fejeződik be, a nagyobb beruházásoknál ugyanis közbeszerzési eljárást indítottak.

Idén csökken az önrész 30-ról 15 százalékra, és a 30 ezer főnél kisebb települések is pályázhatnak. A már megkezdett, többlépcsős pályázatok előnyt élveznek a támogatások elbírálásakor.