Magyar kitüntetést kapott egy kuvaiti múzeumigazgató

MTI
2004.02.10. 09:56
Magas magyar állami kitüntetéssel ismerték el Tárik Radzsab kuvaiti múzeumigazgatónak a magyar-kuvaiti kulturális kapcsolatok terén kifejtett tevékenységét. A kitüntetést vasárnap adta át Kuvaitvárosban Gyuris János nagykövet Tárik Radzsabnak.

A Magyar Köztársasági Érdemrend Tiszti Keresztje kitüntetést a magyar-kuvaiti kulturális kapcsolatok elmélyítése, az iszlám kultúra értékeinek magyarországi megismertetése érdekében végzett tevékenysége elismeréseként adományozta Mádl Ferenc köztársasági elnök a híres kuvaiti műgyűjtőnek és közéleti személyiségnek.

Tárik Radzsab a kuvaiti közélet kimagasló személyisége, nemzetközileg ismert és elismert múzeumigazgató, régész, művészettörténész, képzőművész és műgyűjtő. A 80-as években több korábbi külföldi kiállítása sikerét látva rendezte meg Az iszlám művészet a XVIII-XX. században című, 2002. júliusa óta látogatható kiállítást a Keszthelyi Helikon Múzeumban. A tárlat saját kollekciójából készült, és további kiegészítéssel önálló múzeummá szeretné fejleszteni. 2003. októberében Radzsab második magyar kiállítását Kuvaitban rendezte, a XIX. századi termékekből álló Zsolnay porcelán magángyűjteményét mutatta be a kuvaiti közönségnek.