Indul az Erdélyi Magyar Televízió

MTI
2004.02.16. 14:36
Alapítványt hoznak létre Romániában a magyar kormány segítségével felállítandó Erdélyi Magyar Televízió elindítására, működésének biztosítására - tájékoztatott a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) sajtóirodája.

Az alapítvány Janovics Jenő nevét viseli, aki az erdélyi magyar mozgóképgyártás jelentős formálója volt. Az alapítók: Csép Sándor író, szerkesztő, Gálfalvi Zsolt író, szerkesztő, a Román Televízió Igazgató Tanácsának tagja, a Romániai Magyar PEN Club elnöke, Gáspárik Attila színművész, az Országos Audiovizuális Tanács alelnöke, Markó Béla író, szenátor, az RMDSZ szövetségi elnöke, valamint Takács Csaba mérnök, az RMDSZ ügyvezető elnöke.

Az alapítók az alapítvány vezetésére tizenhárom tagú kuratóriumot kértek fel. A testületben írókon, egyetemi tanárokon, színházi szakembereken kívül az egyházak képviselői is jelen vannak. A kuratórium döntéseit tíztagú szakmai tanácsadó testület készíti elő. Az erdélyi magyar történelmi egyházak vezetői múlt heti ülésükön annak az elvárásuknak adtak hangot, hogy a létrejövő televízió az erdélyi magyarság keresztény-nemzeti értékrendjét és hitbeli-erkölcsi értékeit érvényesítse. A püspökök egyetértéssel fogadták Jakab Gábor római katolikus pápai káplán és Vetési László református szórványmissziói lelkipásztor meghívását a televíziót működtető alapítvány kuratóriumába. Kezdeményezték, hogy az RMDSZ szorgalmazására létrejövő EMT működtetésében az egyházi részvételt pontosan rögzítsék.