Gina Lollobrigida francia parancsnok lett

MTI
2004.02.17. 21:40
A francia művészeti rend parancsnoki fokozatával tüntették ki kedd este Párizsban Gina Lollobrigidát, a legendás olasz színésznőt. "Gina Lollobridiga nagy művész és nagylelkű asszony, a francia film egyik legnépszerűbb színésznője" - méltatta őt Jean-Jacques Aillagon francia kulturális miniszter.

"Franciaország szereti Önt - tette hozzá - több mozinemzedék mitikus színésznőjét. Ön a szépség, a kecsesség, az őszinteség ideálját személyesíti meg." Lollobrigida köszönetében reményét fejezte ki, hogy a francia kitüntetés megkönnyíti olaszországi szoborkiállításainak rendezését, mert hazájában irigységgel és gonoszsággal találkozik. A ceremónián részt vett Jean Delannoy, A párizsi Notre-Dame című 1956-ban készült filmnek rendezője, amelyben Lollobrigida Esmeraldát játszotta Anthony Quinn (Quasimodo) és Alain Cuny (Frolló) partnereként. Bár számos sikeres olasz filmben szerepelt, legemlékezetesebb filmjeit Franciaországban készítette. Kétszer is együtt forgatott Gérard Philipe-pel, előbb René Clair Az éjszaka szépeiben, majd Christian-Jaque Királylány a feleségem című filmjében.

A 76 éves művésznő a 70-es években felhagyott a filmezéssel, előbb fotósként szerzett magának elismerést, majd néhány éve visszatért a szobrászathoz. Annak idején ugyanis a képzőművészeti főiskolát hagyta ott a filmezés kedvéért, miután olasz szépségkirálynő lett. Dolgozik az UNICEF jószolgálati nagyköveteként is.