Raoul Wallenberg-kiállítás nyílt a Parlamentben

MTI
2004.02.23. 23:31
Ember az embertelenségben címmel, Raoul Wallenberg egykori svéd diplomata életét, tevékenységét bemutató kiállítást rendeztek a holokauszt 60. évfordulójához kapcsolódóan a Parlamentben, a tárlatot Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke nyitotta meg, hétfőn. A tárlat olyan ember életútját követi, aki mindig ember tudott maradni - mondta beszédében az Országgyűlés elnöke.

Szili Katalin kiemelte, hogy Raoul Wallenberg élete példa értékű; azt mutatta meg, "hogyan lehet szégyenteljes időkben is valami olyat tenni, ami az emberiség számára a továbbélést, a méltóságot biztosítja".

Közlése szerint az 1944-ben Budapestre érkezett, majd elhurcolt diplomata több mint 11 ezer üldözöttet mentett meg a holokauszt idején. Mint mondta, Wallenberg olyan ország állampolgára volt, amely mindig is semleges volt a történelemben, ő azonban nem tudott semleges maradni azokkal a szörnyűségekkel szemben, amelyek azt az időszakot jellemezték.

"A holokauszt a XX. század szégyene" - jelentette ki a házelnök, hozzátéve: meg kell ismernünk történelmünket az embermentők oldaláról is, és emlékeznünk kell, hogy magunk is tiszteletben tudjuk tartani embertársainkat.