Némafilm ritkaságot találtak Amszterdamban

MTI
2004.05.04. 10:42
Kincseket hagyott egy holland gyűjtő az amszterdami filmmúzeumra: több mint 2000 filmtekercset, számtalan töredéket, amelyek közül több törvénytelenül volt a birtokában.

Az örökség meglehetősen rendezetlen állapotban került a múzeumba. A rendezés azonban minden reményt felülmúlt: igaz, hogy több mint száz darabban, de megtaláltak egy 1922-es, eltűntnek hitt filmet, amelyből a múzeumnak csupán egy egyperces darabkát sikerült megszereznie még 1976-ban.

A Sziklák mögött című filmet Elinor Glyns romantikus elbeszéléséből forgatta Sam Wood rendező, aki később olyan filmekkel vált világhírűvé, mint a Marx-fivérek klasszikusa, a Botrány az operában, valamint az Ernest Hemingway regényéből készült Akiért a harang szól, Gary Cooperrel és Ingrid Bergmannal a főszerepben.

A történet minden bizonnyal megríkatta az akkori nézőket: egy elszegényedett arisztokrata család lánya kényszerül házasságra lépni egy gazdag, öreg fűszerkereskedővel, de még a mézeshetek alatt találkozik az igazi szerelemmel, amely egy szép, ifjú nemes képében jelenik meg. Sok viszontagság után az öreg férj meghal, de előtte áldását adja a fiatalokra - idézte fel a sztorit a párizsi Libération című napilap.