Napóleon serege hadijátékban győzött Kismegyeren

MTI
2004.06.14. 10:46
Látványos tüzérségi, gyalogsági és hadijáték bemutatóval emlékeztek meg a győri csata évfordulójáról szombaton Győr határában, Kismegyernél a 195 évvel ezelőtti eseményeket azon a helyen elevenítették fel, ahol Napóleon hadai az osztrák-magyar haderővel megütköztek. A költségek meghaladták a 8 millió forintot.

Udovecz György, a rendezésben közreműködő Hadtörténeti Intézet és Múzeum hagyományőrző referense elmondta: a program mára közép-európaivá terebélyesedett, hiszen a magyarokon kívül ezúttal lengyel, német, osztrák, cseh és szlovák hagyományőrző egyesületek "játszották újra" a 195 évvel ezelőtti csatát, amelyben a magyar nemesekkel kiegészült Habsburg-csapatok a franciákkal szemben alulmaradtak.

"Ez volt az utolsó alkalom, amikor a magyar nemesi felkelést összehívták" - tette hozzá a szakember. Az esemény színhelyét hosszú idő óta emlékmű jelöli. Az obeliszk a több mint 3 ezer hősi halált halt katonának állít emléket. A hadijáték kétszáznál több szereplője korabeli öltözékben, hagyományos fegyverekkel, szuronyos puskákkal, ágyúkkal vívta meg az ütközetet. A közönséget az eső sem riasztotta el, a nagyszámú érdeklődő a küzdelem végéig kitartott. A színes történelmi játékot megelőzően a hagyományőrző egyesületek képviselői megkoszorúzták a győri belvárosban a Napóleon-ház emléktábláját, amely arról tájékoztat, hogy a Győrt elfoglaló francia csapatokat követő Napóleon abban az épületben töltött egy éjszakát. Mednyánszki János, a Kismegyerért Baráti Kör alapítója, a rendezvény főszervezője elmondta: a program költségvetése meghaladja a 8 millió forintot. A lokálpatrióták tervei közül kiemelte: a csata 200 éves évfordulójára szeretnék felújíttatni az emlékművet.