Nemzetközi fürdőkultúra-szimpózium indult Nagyatádon

MTI
2004.06.30. 13:43
Az idén a turizmust, a magyarországi fürdőkultúrát választotta fő témájául a Mogersdorf nemzetközi kultúrtörténeti szimpózium, amelyet ezúttal a Somogy Megyei Levéltár szervezett meg Nagyatádon - mondta Bősze Sándor, az SML igazgatója az MTI-nek.

A négynapos tudományos konferencián a turizmus gazdaságfejlesztő hatásáról, a balatoni fürdőegyesületekről, az utazási kultúra változásairól, továbbá az úthálózat és a vasútvonalak fürdőkultúrára gyakorolt hatásáról hallhatnak előadásokat a résztvevők - mondta Bősze. Az e témakörben az 1867-1938 közötti időszakra vonatkozó hazai és a szomszédos országokban kutató történészek ismertetik a munkáikat. Alkalmi kiállításon mutatják be a nagyatádi gyógyfürdő történetét, valamint megismerkedhetnek a környék nevezetességeivel.

A Mogersdorf nemzetközi kultúrtörténeti szimpóziumot először 1964-ben, a szentgotthárdi csata 300. évfordulója alkalmából rendezték meg osztrák, német és szlovén történészek a szimpózium elnevezésében is szereplő burgenlandi községben. 1969 óta évente más-más országban találkoznak a konferenciasorozathoz csatlakozott szervezetek. Az ausztriai Burgenland és Stájerország mellett szlovén és horvátországi intézmények kapcsolódtak be, Magyarországról előbb a Vas megyei, majd 2002-től a Somogy Megyei Levéltár csatlakozott a történészekből álló körhöz - fűzte hozzá Bősze.

"Ez lehetőséget nyújt arra, hogy új kutatási területek nyíljanak meg a Somogy megyei történészek előtt, például közös kutatásokat végezhessünk a környező országok egyetemeivel, tudományos intézeteivel" - hangsúlyozta az igazgató a kultúrtörténeti szimpózium jelentőségét.