Félmilliárdból alakítanák át az ELTE könyvtárát

MTI
2004.07.28. 15:11
Teljesen átalakítják az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) könyvtárát, ahol a 21. század igényeinek megfelelő szolgáltatások megteremtése mellett meg akarják őrizni az épület műemlék termeit és az évszázados könyvritkaságokból álló gyűjteményt - számolt be szerdán Szögi László, az intézmény főigazgatója az átalakításokról. A tervek szerint mindez félmilliárd forintba kerülne.

"Most egy nagy munka közepén vagyunk, amely az Egyetemi Könyvtárban három éve kezdődött meg, de most ért egy látványosabb szakaszába" - mondta Szögi. Ugyanis a Ferenciek terén álló, 1876-ban épített könyvtár freskókkal díszített nagy olvasóterméhez értek, amelyben - műemlék jellegénél fogva - a tudományos rendezvények kapnak majd helyet és itt dolgozhatnak a speciális kutatómunkát végzők is, hiszen ide kerül a 18. századi állomány egyik része.

Az átalakítás félmilliárd forintos költségeinek legnagyobb részét, 280 milliót egy pályázattól remélik, a többit saját költségvetésből és állami támogatásokból finanszírozzák majd. Arra számítanak, hogy ebben a munkában a mindenkori kormánytól rendszeresebb, állandó támogatást kapnak. Az Orbán- és a Medgyessy-kormány is öt-öt millió forintot adott erre a célra, ugyanakkor a könyvtár dologi költségvetése 12 éve ugyanazon a szinten van, sőt, az idén az ELTE nehéz anyagi helyzete miatt 22 millió forintot vontak el - jegyezte meg a főigazgató.