Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Félmilliárdból alakítanák át az ELTE könyvtárát

MTI
2004.07.28. 15:11
Teljesen átalakítják az Eötvös Lóránd Tudományegyetem (ELTE) könyvtárát, ahol a 21. század igényeinek megfelelő szolgáltatások megteremtése mellett meg akarják őrizni az épület műemlék termeit és az évszázados könyvritkaságokból álló gyűjteményt - számolt be szerdán Szögi László, az intézmény főigazgatója az átalakításokról. A tervek szerint mindez félmilliárd forintba kerülne.

"Most egy nagy munka közepén vagyunk, amely az Egyetemi Könyvtárban három éve kezdődött meg, de most ért egy látványosabb szakaszába" - mondta Szögi. Ugyanis a Ferenciek terén álló, 1876-ban épített könyvtár freskókkal díszített nagy olvasóterméhez értek, amelyben - műemlék jellegénél fogva - a tudományos rendezvények kapnak majd helyet és itt dolgozhatnak a speciális kutatómunkát végzők is, hiszen ide kerül a 18. századi állomány egyik része.

Az átalakítás félmilliárd forintos költségeinek legnagyobb részét, 280 milliót egy pályázattól remélik, a többit saját költségvetésből és állami támogatásokból finanszírozzák majd. Arra számítanak, hogy ebben a munkában a mindenkori kormánytól rendszeresebb, állandó támogatást kapnak. Az Orbán- és a Medgyessy-kormány is öt-öt millió forintot adott erre a célra, ugyanakkor a könyvtár dologi költségvetése 12 éve ugyanazon a szinten van, sőt, az idén az ELTE nehéz anyagi helyzete miatt 22 millió forintot vontak el - jegyezte meg a főigazgató.