Árpád
-2 °C
4 °C

Megrongálták a Flick-kiállítás két műtárgyát

MTI
2004.09.23. 18:17
Anyagi károkozás miatt indított eljárást a berlini rendőrség egy 35 éves nő ellen, aki megrongálta az éppen hogy csak megnyitott Flick-kiállítás két műtárgyát.

A Sonia H.-ként említett nő az amerikai Gordon Matta Clark két installációját tette tönkre. Az első kiállítási tárgynak este nyolc óra tájban ugrott neki, rátaposott és cigánykereket hányt rajta, miközben azt kiáltozta: Flick, most már megbocsátok neked, Flick, most már elégedett vagyok!

Friedrich Christian Flick 2500 darabot számláló műgyűjteményéből kedden este nyílt Berlinben kiállítás, ám egyesek ellenzik a bemutatót, mondván: a tárgyak megvásárlására fordított pénzhez vér tapad. Friedrich Christian Flick annak a Friedrich Flicknek az unokája, aki meggazdagodott a II. világháborún, gyáraiban, bányáiban kényszermunkásokat is alkalmazott, Feltételezik, hogy vagyonából Friedrich Christiannak is jutott.

Sonia H., miután "végzett" Gordon Matta Clark Officed Baroque című kompozíciójával, nekilátott a Graffiti Truck elnevezésű installáció szétszedésének. Állítólag ezen a műtárgyon is ugrált. A két teremőr még mindig habozott, szerintük Sonia H. rendkívül agresszíven viselkedett. Végül is hívták feljebbvalójukat, aki riadóztatta a rendőrséget. A rendőrök előtt Sonia H. nem ismeretlen elkövető, anyagi kár okozásával és tettlegességgel már máskor is felhívta magára a figyelmet.

A Flick-kiállításon nem ez volt az első incidens. Már a hivatalos megnyitó napján meztelenre vetkőzött egy férfi, s elkezdte borotválni a fejét és a mellét, hogy úgy nézzen ki, mint egy egykori fogoly.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?