Áprilisban avatják újra a kolozsvári Mátyás-szobrot

2011.02.20. 19:55

Az április 2-3-i hétvégén avatják újra a kolozsvári Mátyás-szoborcsoportot – írja a Transindex. Az ünnepségre Kelemen Hunor román kulturális miniszter meghívta a magyar kormány képviselőjét, Réthelyi Miklósnak pedig ez a hétvége jó.

A Kolozsvár főterén álló, Fadrusz János által alkotott, 1902-ben leleplezett szoborcsoport restaurálásának költségeit fele-fele részben a román és a magyar állam fizette. A román kulturális kormányzat eredetileg január 22-én, a magyar kultúra napján vagy február 23-án, Mátyás király születésnapján szerette volna a szobrot felavatni.

Az első időpontot a magyar fél elutasította, a másikról Szőcs Géza magyar kulturális államtitkár azt nyilatkozta: szerinte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kongresszusa utáni időpontra kellene halasztani a szoborcsoport újraavatását. Szőcs február 27-ét vagy március 14-ét tartotta volna alkalmas időpontnak. A február végi időpont egybeesett volna az RMDSZ kongresszusával, a márciusit pedig túl későinek találta a romániai minisztérium, írja a Transindex.