Megtalálták Vermeer műhelyét Delftben

MTI
2005.01.08. 10:00
Egy restaurátor megtalálta azt a műhelyt, amelyben a nagy holland festő, Jan Vermeer (1632-1675) dolgozott Delft városában, ahol született és ahol legtöbb képét alkotta.

Daan Hartmann holland restaurátor, Vermeer szakértő akkor bukkant rá a műhelyre - egy elvadult kertben álló, kis épületre, három hatalmas ablakkal - amikor egy júliusban, New York-ban, 30 millió dollárért elárverezett Vermeer-képnek a valódiságát igazoló bizonyítékok után kutatott a delfti archívumban. Felfedezte, hogy Vermeer bérbe vette az épületet, amely abban az időben egy sörgyáros család tulajdonában volt - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Érdekes egybeesés, hogy Hartmann ugyanebben a házban dolgozott több mint 20 éven át, mert restaurátori munkájához nagyra becsülte azt a különleges fényt, amely a három ablakon keresztül beáramlott a műhelybe. Tekintettel arra, hogy egyre több turista látogat el Delftbe megtekinteni azokat a helyeket, ahol Vermeer született és megfordult, a restaurátor elhatározta, hogy kérni fogja az UNESCO-t: nyilvánítsa a kis épületet a világörökség részének.