Géza
-12 °C
-4 °C

Tengeralattjáró a Francia Intézet homlokzatán

MTI
2005.03.18. 14:56
A budapesti Francia Intézet homlokzatára szombaton kezdik felhelyezni és a Verne Gyula-emlékév kezdete alkalmából hétfőn este leplezik le a Nautilus tengeralattjáró hét méter hosszú mását - közölte az intézet az MTI-vel.

"Ez a tengeralattjáró, amely Verne Gyula képzeletében született meg a Húszezer mérföld a tenger alatt című műben, Nedim Hadziahmetovic szobrászművész keze munkája alatt nyerte el igazi formáját" - olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A művész által teremtett tengeralattjáró 7 méter hosszú, 3 méter széles, legnagyobb magassága 4 méter, összsúlya körülbelül 700 kilogramm.

Nedim Hadziahmetovic két hónapon keresztül éjjel-nappal, megállás nélkül dolgozott, hogy a műtárgy az évforduló, a francia író, Jules Verne halálának 100. évfordulójára összeállított programsorozat megnyitójára elkészüljön. A fantasztikus masina az év végéig díszíti majd az intézet homlokzatát. A Verne-emlékév keretében konferenciákat, filmvetítéseket, felolvasásokat tervez az I. kerületi, Fő utcai intézmény.