Dalí-kiállítás nyílik Budapesten

MTI
2005.03.18. 15:00
A szürrealizmus mestere, Salvador Dalí világirodalmi alkotásokhoz készült illusztrációiból, vázlataiból és grafikáiból nyílik kiállítás április 1-jén Budapesten, a Műcsarnokban - közölte a tárlatot szervező németországi Kontakt Kiadó vezetője az MTI-vel.

A művek Richard H. Mayer gyűjteményéből származnak, a német galéria-tulajdonos személyesen ismerte a katalán művészt, jó barátságban volt vele - mondta Ildiko Kühn.

A Salvador Dalí: Aranykor című kiállítás a művész tevékenységének azt a szegmensét mutatja be, amely még nem érte el az 1989-ben elhunyt alkotó legismertebb festményeinek népszerűségét - tette hozzá.

A művész életében a világirodalmi témák illusztrációi is rendkívül fontos szerepet játszottak - magyarázta, példaként említve Casanova emlékiratait, Sade márki elbeszéléseit, vagy a gyermekkönyvek közül az Alice csodaországban című kötethez készült rajzokat.

A rézből és aranyból készült nyomott lemezek bepillantást adnak a XX. század legértékesebb könyvkiadásainak előállítási folyamatába - mondta Ildiko Kühn.

A május 29-ig nyitva tartó tárlaton csaknem háromszáz alkotás tekinthető meg, a grafikák, rajzok akvarellek, világirodalmi illusztrációk mellett bemutatnak néhányat egy, a művész által tervezett porcelánkészletből, amely szintén Dalí sokoldalúságát bizonyítja.