A hazáról szól az idei ARC-kiállítás

MTI
2005.06.14. 17:58
Eredeti, szovjet-orosz plakátokat is felvonultatnak az idén, a hatodik ARC-kiállításon - mondta Bakos Gábor, a szervező kft. ügyvezető igazgatója az MTI-nek kedden. Az Orosz Kulturális Évad keretében mutatják be a szovjet időkből való falragaszokat, amelyeket a pályázatra beérkezett hazai plakátokkal együtt állítanak ki a budapesti Felvonulási téren augusztus 4-e és 24-e között - közölte az ügyvezető. Hozzátette: művészettörténész kollégájuk Moszkvában ezekben a napokban válogatja ki a szocialista rendszer falragaszait.

Az ARC-kiállítás idei mottója: "Haza. Szereted?". A pályázati határidő június 17-én, pénteken jár le az óriásplakát- és citylight-készítők számára, a videó kategóriában pályázók pedig június 24-éig adhatják le munkáikat. A témaválasztással a szervezők arra keresik a választ, hogy milyen az emberek, csoportok önképe, "hogy milyen a Magyarország-képünk, mert ahhoz, hogy egy nagyobb közösségben - Európai Uniós közösségben vagy a világ közösségében - hogyan vesz részt egy ország, nagyon fontos az önképe" - fejtette ki Bakos Gábor.

Az ARC kft. programigazgatója, Novák Krisza arról számolt be, hogy keddig közel négyszáz pályamű érkezett be, míg tavaly fele ennyi plakát futott be a határidő lejárta előtt néhány nappal. Így arra számítanak, hogy ebben az évben a tavalyi 1450-nél is több falragasz vár majd a szakmai zsűri bírálatára, mivel minden évben dömpingszerűen az utolsó napokban érkeznek be a pályázatok - tette hozzá.

Az idén hét témában osztanak díjakat a plakátműveknél; a nyertesek számítógépet, laptopot, minicomputert kapnak, illetve például az I Love Hungary téma díjazottja három napot tölthet el Berlinben a Hungarofest vendégeként a 2006. májusi magyar napokon. A videópályázatnál hat kategóriában díjaznak; a legjobbnak 250 ezer forint jár. Emellett támogatói és közönségdíjat is kiosztanak - mondta a programigazgató.