Jenő
-2 °C
6 °C

Chagall Odüsszeia-illusztrációi Szegeden

2005.08.25. 16:54

Európai képzőművészeti szenzáció színhelye lesz szeptemberben a szegedi Móra Ferenc Múzeum, ahol Marc Chagall litográfiáiból rendeznek kiállítást. A Nizzában őrzött Odüsszeia-illusztrációkat a kontinensen másutt még nem mutatták be, közölte Medgyesi Konstantin, a múzeum sajtóreferense.

Nagy Imre, a múzeum művészettörténésze a 43 színezett kőnyomat születésének hátterét ismertetve elmondta: Chagall 1952 és 1954 között ottani kiadója meghívására két évet töltött Görögországban. A táj, a műemlékek és a görög mítoszok inspirálta Odüsszeia-illusztrációit húsz évvel később, 1974-75-ben készítette el. A litográfiákat japán gyöngyházfényű papírra nyomtatták Fernand Moulot kőnyomó műhelyében; a munkában Charles Sorlier litográfus segített. A képek színezéséhez húszféle árnyalatot használtak föl. A művészettörténész szerint Chagall Odüsszeia-sorozata valódi képzőművészeti csemege.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?