Az amerikaiak tatarozzák Hemingway kubai házát

MTI
2005.09.05. 11:28
Ernest Hemingway Nobel-díjas amerikai író kubai háza is felkerült arra a listára, amelyen a különlegesen veszélyeztetett helyzetben lévő amerikai történelmi helyek szerepelnek. Az Egyesült Államok nemzeti kulturális örökségének megőrzésére létrehozott intézmény első alkalommal vett fel egy olyan ingatlant listájára, amely külföldön van.

"Bár Hemingway háza nem amerikai földön található, de fontos része kulturális örökségünknek. Az írót nemcsak az Egyesült Államokban, hanem világszerte ismerték és elismerték" - indokolta a döntést Richard Moe, az intézmény elnöke. Hozzátette: az épületet több hurrikán is megtépázta, és a kubai trópusi klíma sem tett jót szerkezetének.

Az omladozó épület, amely Havannától keletre, egy hegy tetején van, 1961-ben az író öngyilkossága után a kubai népé lett, néhány évvel később pedig múzeummá alakították át. Hemingway 1939 és 1960 között élt a Finca Vigia nevű farmon, itt írta Nobel-díjas, Az öreg halász és a tenger című könyvét. A házmentő akciót sokáig nem támogatta a Bush-kormányzat a Kuba-ellenes amerikai szankciókra hivatkozva. Az amerikai kormány attól tartott, hogy ha engedélyezik a tatarozást, az fellendíti a turizmust és vele együtt a kubai gazdaságot is.