Piroska
-2 °C
5 °C

Attila hun király tábora Franciaországban

MTI
2005.09.18. 16:29
Az Attila hun király táborhelyeként számon tartott védett területet idén először sorolta Franciaország - hasonlóan a köztársasági elnök székhelyéül szolgáló Elysée-palotához - ahhoz az 15 480 kiemelt közterülethez és épülethez, amelyet a Kulturális Örökség Napjai alkalmából a hétvégén szabadon és ingyen látogathattak az érdeklődők.

A Le camp d'Attila (Attila tábora) nevet viselő, földöntúliak látogatta búzamezőre emlékeztető terület a Reims közelében található La Cheppe faluhoz tartozik, melynek római neve Fanum Minervae volt. Az épségben megmaradt, harminc hektáros kör alakú táborhely tulajdonképpen egy földvár. A hunok egy oppidumból, a gallok által épített, erődítménnyel megerősített városból i.e. 80-ban alakítottak át a rómaiakkal szembeni védelemre.

A hely különlegessége, hogy a kerek mezőt körülfogó hét méter magas földbástyán végigfutó sűrű fasor, és az azt körülvevő mély árok teljesen kivágja a búzamezőből Attila táborhelyét. A földvár mellett húzódott egykor a hunok híres szekérvára. A terület része az egykori catalaunimi mezőknek, ahol Isten ostorát - aki Gallia meghódítására indult, és egészen Orléans-ig eljutott - a római Aetius hadainak gót és frank segítséggel 451-ben a híres Catalaunimi csatában sikerült visszaszorítania, és Európát a hun horda nyilaitól megmentenie.