André Kertész-tárlat nyílt Kecskeméten

Index
2005.10.24. 14:02
André Kertész Magyarországon alig ismert alkotásaiból nyílt kiállítás Kecskeméten, a Magyar Fotográfiai Múzeumban - írja a Népszabadság. Az André Kertész Szavojája (1931) című tárlatot Alain Fourgeaux kulturális attasé, a Budapesti Francia Intézet igazgatóhelyettese és Pascal Lemaitre francia fotográfus nyitotta meg pénteken.

Pascal Lemaitre elmondta, a képeket Kertész savoyai látogatása idején készítette, de a negatívokat egy barátnőjének adta. A hatvanas években kerültek elő, de Kertész először nem emlékezett, hol készültek. A fotóművész, aki 1894-ben Budapesten született, 1925-ben hagyta el végleg Magyarországot, és Párizsba költözött. Franciaországi tartózkodása idején - 11 évet élt ott - a korai, még itthon készült fotóin megszokott látásmóddal fényképezte a ház körül és a földeken dolgozó parasztembereket.

A kecskeméti kiállításon látható képek a legtermészetesebben kötik össze Kertész magyar és francia alkotói periódusát. A 2004-ben, Franciaországban Savoie d'André Kertész címmel kiadott albumban valamennyi ekkor készült kép együtt szerepel.