Társasjáték készült a Munch-képek elrablásából

MTI
2005.11.02. 07:08
A norvég főváros vezetése csütörtökön betiltotta az Edvard Munch két festménye, a "Madonna" és a "Sikoly" máig fel nem derített elrablásán alapuló, "Skrik Mysteriet" elnevezésű társasjáték árusítását a Munch Múzeum boltjában.

"Elképzelhetetlen, hogy ilyen játékot árusítsanak azok, akik közvetlen közelről átélték a rablást" - jelentette ki a tiltás indoklásaként Lasse Johannessen kulturális tanácsos. Előzőleg a sajtó számolt be arról, hogy a Munch Múzeum boltjában árulják az Aschehoug Kiadó által forgalmazott társasjátékot, s a tényt politikusok és műértők egyaránt élesen bírálták. Az Aschehoug Kiadónál viszont nem értik a dolgot. Magnus Skrede, a játékrészleg vezetője azt állította, hogy az oslói városvezetés túlreagálta a dolgot.

A tilalom egyébként csak a múzeumra vonatkozik, másutt lehet árusítani az ötezer példányban gyártott játékot. Edvard Munch (1863-1944) norvég festő két festményét 2004. augusztus 22-én világos nappal ismeretlenek rabolták el a múzeumból. Az összesen 80 millió euró értékű két festményt a rendőrség nem találta még meg.

A rablást követően tíz hónapon át zárva tartott a múzeum, ahová a tavaly júniusi megnyitás óta csak igen szigorú biztonsági intézkedések mellett engedik be a látogatókat.