Magyar királyok panteonja épül Székesfehérváron

Népszabadság
2005.11.18. 09:14
A tervek szerint Székesfehérvár belvárosában, a romkert alatt mintegy negyven méter mélyen, összesen közel kilencezer négyzetméter alapterületen, átlagosan 13 méter belmagasságú csarnokokban az évtized végéig alakítanák ki a Magyar Királyok Panteonjaként emlegetett kulturális-idegenforgalmi létesítményt.

A projektnek a közelmúltban elkészült a megvalósíthatósági tanulmánya, a később kiválasztandó mélyépítési technológiától függően tíz-tizenötmilliárd forintba kerül majd - tudta meg a napilap Posch Edétől, az ötletgazda Lénia 2 Kft. ügyvezetőjétől. A projekt műszaki tervét a Mélyépterv International Kft., látványtervét pedig Szegő György látványtervező belsőépítész dolgozta ki.

A föld alatti turistacsalogató múzeum ötletét az adta, hogy a királyok városaként emlegetett, a centrumában jellegzetesen barokk arculatot viselő Székesfehérváron szinte alig akad olyan építészeti emlék, amely a település fénykorára - Géza fejedelemtől a török megszállásig tartó fél évezredre - utalna.

Fehérváron összesen negyvenhárom királyunkat koronázták meg, közülük tizenötöt itt is temettek el, ám a történelem viharai miatt az írásos forrásokon kívül szinte semmilyen kézzelfogható emlék nem maradt a mai városlakókra. A tervezett panteon a legmodernebb technikai-multimédiás eszközök - így például számítógépes grafikák, animációs filmek, hologramok, színpadtechnikai elemek - segítségével idézi majd fel a magyar állam és benne Székesfehérvár első ötszáz évét.