Emőke
-4 °C
9 °C

Babát mintáztak Frida Kahlóról

MTI
2005.12.21. 07:35
Mexikóban a karácsonyi vásár slágerévé vált a Frida Kahlo-baba, amely a megszólalásig hasonlít a híres festőnőre. A hasonlatosság nem véletlen, hanem hosszas és gondos tervezői munka eredménye. Cristina Dorset, a Frida Kahlo-baba megálmodója három éven át dolgozott a modellen, s munkájában komoly segítséget kapott a festőnő rokonaitól, akik a rendelkezésére bocsátották a családi iratokat, fényképeket - olvasható a Beseder című orosz hírportálon.

A kézzel készített babáknál nemcsak az arcvonások idézik meg híres festőnőt, de az alkotók ruhatár összeállításánál is a történelmi hűségre törekedtek. A készítők figyelme mindenre kiterjedt: a ruhák anyagára, a kiegészítőkre és az ékszerekre, a legapróbb részletekig lekopírozva az extravagáns viseletéiről (is) elhíresült képzőművészt.

A baba bemutatóján jelen volt Mara Romero Pineda Kahlo, a festőnő unokahúga, aki szerint Frida Kahlo imádta és gyűjtötte a babákat. Mint mondta, e játékszer révén most világszerte a gyerekek milliói megismerhetik Frida Kahlo-t, s Mexikót, az országot, amelyet annyira szeretett a festőnő.