Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

HanukaFest harmadszor

MTI
2005.12.23. 12:04
A HanukaFest ünnepet idén is megrendezi három zsidó ifjúsági szervezet, a Marom, a Kidma és a Somer, vasárnap, majd szerdán este 9-től a Kuplung nevű szórakozóhelyen.

Büchler András szervező az MTI-nek elmondta, hogy immár harmadik éve tartják meg a fesztivált. A hanuka, a fény ünnepének kezdetén, vasárnap meggyújtják a nyolcból az első hanukagyertyát, majd a tradicionális, népies klezmert játszó Srajim együttes és a 21. századi, tehát a legújabb klezmerzenét nyújtó Hagesher zenekar szórakoztatja a nagyérdeműt. Hajnalig neves lemezlovasok gondoskodnak a jó hangulatról.

A fesztivál második napján, szerdán a Fellegini KlezmerGipsy, Fellegi Balázs csapata, a Specko Jedno alternatív jazz-zenekar és Lil´p lemezlovas muzsikálását élvezheti a közönség.

Mindkét napon az ünnephez kapcsolódó nagyon rövid filmeket vetítenek, inkább csak háttérnek, fiatal művészek fénnyel festik meg a Kuplung belsejét, és megrendezik a kétfordulós trendelli-(pörgettyű) bajnokságot. Akié a legtovább pörög - stopperral mérik -, az a győztes, a jutalma pedig jófajta bor és könyv. Lesz természetesen ünnepi étek is, az elmaradhatatlan fánk. A hanuka fesztivál nyitott és ingyenes. A Kuplung címe: Király utca 46.

Büchler András az MTI-nek azt is elmondta, hogy idén is működik a hanukaritász, ajándékokat gyűjtöttek és a héten 6-7 helyre, gyermekek és idősek otthonába valamint hajléktalan- szállókra viszik folyamatosan az adományokat vasárnapig bezárólag.