Gusztáv
-4 °C
1 °C

Elhunyt a Hét év Tibetben szerzője

MTI
2006.01.08. 11:10
Kilencvenhárom éves korában szombaton elhunyt Heinrich Harrer osztrák hegymászó, kutató, a Dalai Láma egykori oktatója.

Harrer nevét 1938-ban kapta szárnyára a világhír, amikor elsőként mászta meg a svájci Alpok egyik legnehezebbnek tartott csúcsát, az Eiger északi falát. Ezt követően egy közös német-osztrák expedíció tagjaként Indiába utazott, hogy feljusson a Himalája egyik nyolcezres csúcsára, a Nanga-Parbatra. A hegycsúcs meghódítása után Karacsiba visszatérő expedíció tagjait a britek internálták: időközben ugyanis kitört a II. világháború, és Nagy-Britannia hadat üzent a hitleri Németországnak.

Harrernak és egyik társának 1944-ben sikerült megszöknie a hadifogságból, és 21 hónapig tartó, 2000 kilométeres gyalogút és 31 hegyi szoros leküzdése után 1946-ban eljutottak Lhászába, az akkor még független Tibet fővárosába. Az ottani kormány barátian fogadta a két európait, és munkát biztosított nekik. Így lett Harrer az akkor 11 éves Dalai Láma oktatója és tanácsadója.

A lámák országában töltött éveit Hét év Tibetben című könyvében örökítette meg, amely 1952-ben jelent meg, s egycsapásra hatalmas siker lett: több mint 40 nyelvre fordították le. A könyv alapján Jean-Jacques Annaud által forgatott, azonos című film, Brad Pitt főszereplésével, szintén világsikert aratott 1996-ban. Tibet kínai annektálása után Harrer visszatért Európába, s még számos, részben igen nehéz hegyi expedícióban vett részt. Ennek során 40 dokumentumfilmet forgatott.

A Hét év Tibetben forgatása idején derült fény Harrer náci múltjára. Az akkor már 83 éves férfi beismerte, hogy a 30-as években tagja volt mind az SA-nak, mind az SS-nek, mind pedig a náci pártnak (NSDAP). Sikerült azonban bebizonyítania, hogy tagsága mindvégig "passzív" volt, és kizárólag megalkuvásból lépett be a három szervezetbe.