Rekordáron kelt el George Washington képe

MTI
2006.01.22. 18:58
21,3 millió dollárért (4,4 milliárd forint) kelt el Charles Willson Peale amerikai festő alkotása, amely George Washingtont az amerikai forrdalmi háború egyik csataterén ábrázolja. Az összeg a legnagyobb, amelyet valaha is fizettek egy amerikai személyiséget megörökítő festményért.

Az 1779-ben készült, egészalakos kép, amely a George Washington Princetonnál címet viseli, egyike volt annak a nyolc festményből álló sorozatnak, amelyet a forradalmi háború portréfestője készített - és az egyedüli, amely magánkézben volt. A Christie,s által rendezett szombati aukció győztesének nevét nem közölték.

Maga az árverési ház csak 10-15 millió dolláros eladási árra számított.

A 240 centiméter magas festményen Washington a szárazföldi hadsereg parancsnokaként látható, amint a csatatéren ünnepli a Trenton és Princeton csataterein aratott győzelmeket. A művész Spanyolországba küldte, az amerikai szabadságharc népszerűsítésére.

A művet 1919-ben ott vásárolta meg férjével együtt Natalie Knowlton Blair műgyűjtő, aki 1951-ben halt meg. Az árverésen a képzőművészeti alkotásokból és bútorokból álló Natalie Knowlton Blair gyűjtemény egésze került kalapács alá.