Horror vacui az Iparművészeti Múzeumban

MTI
2006.03.28. 09:36
Horror vacui címmel egyedülálló képző- és iparművészeti kiállítás nyílik pénteken az Iparművészeti Múzeumban.

Katona Szabó Erzsébet textilművész, a kiállítás rendezője az MTI-nek elmondta, hogy a címet a fizikából kölcsönözték, és Aristoteles szerint azt jelenti, hogy a természet irtózik a vákuumtól, az anyagrészecskék betöltik a teret. Ebben a témában - a rendező tudomása szerint - még soha sem volt képzőművészeti kiállítás Magyarországon. A 16 művésznek alkalma volt arra, hogy megjelenítse alkotásaiban a horror vacui folyamatok elburjánzását, vagy fenyegető hatását.

Wehner Tibor művészettörténész, aki a Szöveg című munkájával maga is résztvevője a kiállításnak, azt mondta, hogy a horror vacui, mint jelenség egyaránt sajátja a keleti és a nyugati művészeteknek, a népművészetnek és napjaink tömegkultúrájának, és példaként hozta föl a graffitit. A horror vacui a barokk vagy a szecesszió korában uralkodó törekvéssé emelkedett, stílus meghatározóvá vált, a művészet burjánzott, mindent lefedett, minden teret és formát birtokba vett, mint Rubens barokk vagy Klimt szecessziós képein - tette hozzá a művészettörténész.

A Horror vacui című kiállítást pénteken 15 órakor Nagy Dénes, a Melbourne-i Egyetem matematika professzora nyitja meg az Iparművészeti Múzeumban.