Trigon, Kampec Dolores és ételkóstoló a hajón

2006.04.24. 15:06

Az A38 Hajó közép-európai dzsesszt és világzenét bemutató sorozata, a MOLto Vivace következő állomásán, április 26-án azt próbálják bemutatni, hogy a különböző, különösen a balkáni népzenék elemei és hagyománya hogyan befolyásolja a dzsesszt és a rockzenét. A nemzetközi fesztiválkedvenc, a Moldáviából érkező Trigon koncertje mellett a magyar alternatív zenei színtér egyik nagy klasszikusa, a Kampec Dolores új lemezének bemutatójára kerül sor. A két koncert köré egynapos chisinau-i minifesztivál szerveződött, kiállítással, bor- és ételkósolóval, beszélgetésekkel.

A moldáv Trigon 1992-ben alakult, de a tagoknak egy évtizedet kellett várniuk a világsikerre. A balkáni népzenét a dzsesszel elegyítő Trigon semmi mással össze nem hasonlítható zenéje a 2000-es évek vitathatatlanul legfontosabb kelet-európai produkciójává tette a zenekart. A Kampec Dolores 1984-ben alakult, 1988-ban adták ki első nagylemezüket. A korai években rendszeres szereplői voltak a budapesti klubszcénának, és játszottak 1985-ben Nico előzenekaraként is a Petőfi Csarnokban. Az együttes a kilencvenes évek második felében jelentősen átalakult: a tagok a radikálisabb stílusok iránt kezdtek érdeklődni, a hagyományos énekszólamokat pedig szokatlan vokális technikákkal és ismeretlen nyelvű énekekkel helyettesítették. A 2000-res lemezen a hosszabb lélegzetű, szabadabb darabok mellett ismét szerepelnek dalok is, a saját, magyar szövegűek mellett egy török és egy dél-indiai adaptáció. Hat évvel a Kampec Dolores legutóbbi sorlemeze után itt az új album, a Földanya, Égapa, amely az A38 Hajó kiadásában jelent meg.

A koncertek előtt, 18 órai kezdettel az A38 Hajó éttermében az Anatol Stefanet által vezetett akusztikus népzenei kvartett, a Stefanet Folk Band játszik, beszélgetésekre kerül sor Chisinauról és Moldávia kulturális, gasztronómiai hagyományairól, politikai helyzetéről.