Vasárnap avatják a márványból készült Himnuszt Budakeszin

MTI
2006.05.02. 12:52
Vasárnap avatják fel Budakeszin a Himnusz üzenetét kőből, bronzból és márványból újrafogalmazó szoborkompozíciót Budakeszin - közölték az ünnepség beharangozó sajtótájékoztatóján, kedden Budapesten.

A Himnusz-szobor elkészítésére V. Majzik Mária, Magyar Örökség-díjas szobrászművész vállalkozott, a megvalósításhoz szükséges 40 millió forintot közadakozásból gyűjtötték össze. A több részből összeálló kompozíciót a Szarvas téren állították fel, a budakeszi önkormányzat által átadott területen. Az alkotás része 21 bronzharang is, amely egy beépített szerkezet irányításával az ünnepnapokon megszólaltatja Erkel Ferenc művének dallamát.

A kilenc méter hosszú, négy és fél méter magas kompozíció középpontjában egy nagy Isten-alak áll egy félkör közepén, s ezen olvasható majd Kölcsey Ferenc költeményének minden egyes sora.

V. Majzik Mária elmondta, hogy a mű elkészítése során három alkalommal is azt érezte, felsőbb segítséget kapott a szobor megvalósításához. Ezek között említette, hogy az alkotást már a vázlatok megrajzolásánál is kör alakúra tervezte, és csak később hallotta, hogy Kölcsey a Himnuszt egy malomban írta. Jókai Anna, a szobor fővédnöke hangsúlyozta, hogy az alkotás elkészítéséhez nem kértek pénzeket pártoktól, szervezetektől, a 40 millió forint kizárólag közadakozásból, "egyszerű magyar emberek adományaiból" jött össze.

Hargitay András, a szobor megvalósítását segítő alapítvány kuratóriumának elnöke kiemelte, hogy szobor formájában még sehol a világon nem fogalmazták újra a nemzeti himnusz gondolatait. Hangsúlyozta, hogy a szobrot véleménye szerint mindenki szeretni fogja, mert az a Himnuszról szól.

Érdekesség, hogy a vasárnapi avatóünnepségre nem hívták meg a pártok vagy a kormány képviselőit, tagjait. Elhangzott, hogy egyetlen meghívót sem küldtek ki, nehogy valakit kifelejtsenek, így csak és kizárólag a média útján hirdetik a rendezvényt.

A vasárnapi rendezvény 11-kor kezdődik, a polgármesteri köszöntő után díszkönyveket adnak át, majd Jókai Anna mond beszédet. Ezután leleplezik a szobrot, amelyet megáldanak az egyházak, majd ezt követően délben harangjáték következik.