Peter Handke kapja a Heine-díjat

Népszabadság
2006.05.25. 11:21
A három legrangosabb német elismerés közé sorolt díjat Düsseldorf városa adja, a német költő születésének százötvenedik évfordulója alkalmából idén duplájára emelt, 50 ezer eurós csekkel. A Párizsban élő Handke az utóbbi időben nem annyira műveivel, mint inkább szerbbarát politikai nyilatkozataival hívta fel magára a figyelmet - adta hírül a Népszabadság.

Megütközést váltott ki azzal, hogy részt vett Szlobodan Milosevics temetésén, és a felháborodást még tetézte, amikor a Liberation című francia lapnak azt nyilatkozta: Ne hárítsa a világ folyton a szerbekre a felelősséget a délszláv mészárlásokért, itt lenne az ideje meghallgatni végre a muzulmán vérengzések szerb túlélőinek beszámolóit is.

Handke nyílt szerbbarátsága nem maradt következmények nélkül. A Comédie Francaise igazgatója levetette a műsorról egy jövőre bemutatandó darabját. Az eset nagy vitát váltott ki értelmiségi körökben, többen felsorakoztak Handke mögött, mások egyetértésükről biztosították a színházigazgatót.

A Heine-díj így mindenképpen sajátságos megvilágításba kerül. Az indoklás szerint Handke a díj névadójához hasonlóan műveiben folyton az igazsághoz vezető utat keresi. Saját költői világszemlélete kedvéért olykor a közvéleménnyel is szembeszáll. Bár Handke kiadója tavaly még arról beszélt, hogy az író több díjat nem fogad el, a hírek szerint ezt mégis nagy örömmel veszi majd át december 13-án.