A Parsifal a Művészetek Palotájában

MTI
2006.06.05. 17:04
Richard Wagner (1813-1883) Parsifal című operáját Magyarországon először Festspiel- vagyis fesztiválstílusban láthatják az érdeklődők június 10-én és 17-én, szombaton, mindkét alkalommal 16 órai kezdettel a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

Fischer Ádám karmester, az ötletgazda az MTI-nek elmondta, hogy sokat dolgozik a bayreuth-i fesztiválon, szereti Wagner gyönyörű zenéjét, tradícióvá akarja tenni Budapesten a Wagner Napokat. A Parsifal-előadás énekeseit jól ismeri, ők is egymást, sokat dolgozik velük Bayreuthban, ez nagyon segíti a közös munkát. A nemzetközi csapatot, köztük a magyar énekeseket a későbbiekben is föl akarja léptetni mindkét zenei központban. Parsifal szerepét Christian Franz fogja énekelni, mellette olyan világhírességek lépnek fel, mint Matti Salminen, Günter von Kannen, Tomasz Konieczny, Kováts Kolos és Németh Judit.

A karmester kiemelte, hogy Wagner utolsó operáját, a Parsifalt, amelyet a halála előtti évben, 1882-ben mutattak be Bayreuthban, félig színpad-, félig koncertszerű előadásban láthatja a magyar közönség. Wagner végrendeletében megtiltotta, hogy ezt a zeneművét operaházak játsszák, kizárólag a Bayreuth-i Ünnepi Játékok színpadára szánta azt. Halála után felesége, Liszt Ferenc lánya, Cosima harcolt ennek tiszteletben tartásáért, de az ő halála után a tilalmat megszegték és azóta is operákban adják elő a Parsifalt.

Budapesten most Fischer Ádám visszatér a végrendeletben foglaltakhoz. Ez azt jelenti, hogy a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, amelynek ő a zeneigazgatója, a zenekari árokban muzsikál, a színpad fölötti első emeleten kap helyet a Magyar Rádió Strausz Kálmán vezette énekkara, amely kottából énekel, mint a koncerteken szokás. Wagner előírása szerint gyermekkórus is szerepelni fog, eddig ugyanis helyettük mindig fiatal énekesnők léptek föl. Fischer Ádám azt is elmondta, hogy az énekesek részben lesznek csak jelmezben, vagyis aki frakkot visel, az is jelmezesnek tekinthető, mert a zenemű a feketék és a fehérek, a rosszak és a jók, a kétségek és a hit birodalmában játszódik, ezért fekete és fehér lesz a padló is.

Fischer Ádámtól azt is megtudtuk, hogy két fiatal rendezőnő, Pardicka Magdolna és Szemerédy Alexandra állítja a hangversenyterem színpadára a Parsifalt. A karmester mindkettőjükkel rendszeresen dolgozik Bayreuthban is.

Fischer Ádám Parsifal-koncepcióját alig két hónappal a budapesti két előadás után a bayreuthi közönség is megismerheti.