Újra Barikád est a Szimpla Kertben

2006.06.14. 16:36

Június 14-én, szerdán újra indul a Barikád című beszélgetéssorozat, amelynek ismét a Szimpla Kert (VII. ker., Kazinczy utca 14.) ad otthont. Az egy évvel ezelőtt indított program célja, a szervezők – Bart Dániel és Jászberényi Sándor - szándéka szerint, minél több véleményt megszólaltatni egy adott tárgykörön belül. Ennek jegyében vitatkozott és beszélgetett már a Szimpla Kertben Térey János költő, Hazai Attila író vagy Baraczka Balázs igazságügyi orvos szakértő. A közéleti témákat körüljáró "beszélgetőshow"-k kéthetente szerdán, 18 órától hallhatók.

A moderátor eső alkalommal Jászberényi Sándor, Szabad sajtó- és Minőségi újságírás díjas publicista, a Népszabadság és a Magyar Narancs munkatársa. Az első beszélgetés június 14-én 18 órától hallható "Nincs átmenet?" címmel. Tövisházi Ambrus (Amorf Ördögök, Erik Sumo) és Márkos Albert zenész, zeneszerző, számos színházi darab és lemez zenei munkatársa beszélget a kortárs zeneírás lehetőségeiről és buktatóiról. Van-e átmenet komoly- és könnyűzene között, hol kezdődnek és érnek véget a határvonalak. Érdemes-e zenét írni ma Magyarországon?

Június 28-án "Kinek a problémája?" címmel tartanak beszélgetést a magyarországi drogfogyasztási szokások alakulásáról a rendszerváltástól napjainkig. Meghívott vendég: Juhász Péter, a Kendermag alapítvány szóvivője. Kit terhel a felelősség a drogfogyasztók növekvő száma miatt? Milyen morális szerepet vállal egy olyan alapítvány, mely nyíltan a könnyű drogok dekriminalizációja, illetve legitimizálása mellett foglal állást?

Július 12-én "Autentik és apokrif" címmel a napjainkban felbukkanó apokrif iratokról és a vallási kérdéseket boncolgató regényekről lesz szó. Hatnak-e a történelmi vallásokra? Mi tesz egy szöveget szentté, illetve apokriffá? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Kókay Nagy Viktor református teológus és Fröhlich Róbert neológ főrabbi.

Július 26-án "Nyugaton a helyzet változatlan?" címmel az Amnesty International magyarországi jelentéseiről, a nem kezelt társadalmi problémákról Rohonyi Péter, az Amnesty International kampánykoordinátora beszélget a moderátorral.